perjantai 22. huhtikuuta 2016

Pyörien asentokulmat



Auraus ja Haritus

Aurauskulma tarkoittaa ajoneuvon ohjaavien pyörien kulmaa suhteessa toisiinsa ajoneuvon kulkusuuntaan nähden. Aurauskulma voi olla joko negatiivinen tai positiivinen. Kun aurauskulma on negatiivinen, sanotaan tätä tilannetta haritukseksi. Aurauskulma säädetään käytännössä aina ohjausmekanismissa olevista raidetangoista.

Camber

Camber-kulma on auton pyöräntuennassa renkaan pystysuoran akselin ja auton pystysuoran akselin välinen kulma, kun autoa katsotaan edestä tai takaa. Camber-kulmaa käytetään auton pyöräntuennan ja ohjauksen suunnittelussa. Jos pyörän yläreuna on kauempana korista kuin alareuna, kutsutaan sitä positiiviseksi camber-kulmaksi. Jos pyörän alarena on kauempana kuin yläreuna, kutsutaan sitä negatiiviseksi camber-kulmaksi.

Camber-kulma muuttaa auton käsiteltävyyttä tietyissä pyöräntuennan malleissa, tarkkaan ottaen, negatiivinen camber-kulma parantaa renkaiden pitoa mutkissa. Pito paranee sen takia, että se asettaa ulomman pyörän, johon kohdistuu suurin paino mutkassa, optimaaliseen kulmaan tietä vasten, jolloin sen tietä koskettava pinta suurenee ja pito paranee. Toisaalta, äärimmäisen kovaa suoraan eteenpäin kiihdyttäessä, ilmeisen paras pito saavutetaan kun camber-kulma on nolla (rengas on pystysuorassa). Sopivan camber-kulman löytäminen on suuri osatekijä jousituksen suunnittelussa, ja sen täytyy olla sopiva ideaalisten geometristen mallien kanssa, kuten myös käytännössä komponenttien käyttäytymisen kanssa: ne joustavat, vääntyvät, jne. Jousituksen suunnittelu on nykyään tullut enemmän tieteellisemmäksi tietokoneiden astuttua kuvaan. Tietokoneet mahdollistavat kaikkien osatekijöiden huomioon ottamisen sen sijaan, että jousitus suunniteltaisiin suunnittelijan kokemuksen ja näkemyksen mukaan. Sen tuloksena jopa halvimpien autojen ajettavuus on parantunut viimeisten vuosien aikana.


Esimerkki kuva camber kulmasta.

KPI kulma

On olkatapin kallistumaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti